
TEKENEN

ontwikkeling van tekenen
Veel kinderen houden van tekenen. Jonge kinderen drukken er gevoelens mee uit die ze nog niet onder woorden kunnen brengen. het is een eerste mogelijkheid om zich creatief te uiten. De tekenontwikkeling is voor elk kind in de wereld gelijk en begint vanaf het eerste levensjaar. Kindertekeningen van jonge kinderen zien er overal hetzelfde uit. Als kinderen groter worden zie je dat de tekeningen veranderen en dat hun eigen cultuur steeds meer naar voren komt in de afbeeldingen.
De ontwikkeling van tekenen verloopt in verschillende fasen die voor een deel overlap hebben met de cognitieve en motorische ontwikkelingsfasen. Denk bijvoorbeeld aan de sensomotorische fase waarin kinderen van 0 tot 2 jaar alles kunnen onderzoeken met hun zintuigen. Bij de tekenontwikkeling zie je dat terug doordat baby's en dreumesen de verf voelen met hun vingers of kliederen met eten op hun bordje.
Vroege krabbelfase,
vanaf een jaar gaat een kind wat krabbelen. Het krijgt het eerste potlood of krijtje te pakken en de tekeningen komen op een toevallige manier tot stand door te krabbelen.
je hebt verschillende grepen voor een potlood. Voor kinderen van 0-3 is dat de vuisthouding of de tanggreep. Vanaf een jaar of 5 leren ze de normale greep. Vanaf een jaar of 5 kunnen ze ook uitspreken wat ze willen tekenen en kunnen ze het beter tekenen.
